Börjar vi inte tröttna på inredning nu?

Spara och dela med dig

Fint barnrum

Under flera år har svenskarna haft ett oerhört stort intresse för inredning. Det verkar som om det finns ett omättligt behov av att kunna piffa till hemmet. Varje månad tycks det ploppa upp nya magasin i tidningshyllan som är fyllda med perfekta hem och man börjar ställa sig frågan om inte husen börjar ta slut snart. Hur många svenskar med sjukt snygga lägenheter och villor finns det egentligen som man kan göra reportage ifrån? Det kan inte dröja länge innan man lyckats beta av alla (enligt SCB finns det 1 613 405 småhus i Sverige).  Men samtidigt så verkar det börja puttra upp en motreaktion mot alla dessa perfekta hem.

Ta t ex Apartamento som är en populär spanskitaliensk inredningstidning som vill agera motpol mot vad de kallar för museiehem och där varje reportage ska innehålla minst en obäddad säng. För tillfället turnerar Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms föreställning ”Ljust och fräscht” runt i riket. Det var heller inte länge sedan som DNs artikeln ”Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva” blev utskrattad bland folk och fä. Bland annat skrevs den här otroligt roliga parodin. Eller ta tumlrbloggen Catalog Living som plockar bilder från olika möbelkataloger (Pottery Barn är favoriten) och ironiserar kring vad som händer i bilderna.

Någon som också kritiserar  inredningsreportagen är inredaren Moa Söderhielm som gjorde en egen socialrealistisk tolkning som känns befriande avslappnad. Homey fick möjligheten att diskutera ämnet lite mer med henne.

Moa SöderheilmHur fick du iden till ”reportaget”?

Under många år läste jag massor av inredningstidningar, och jag blev så otroligt trött på alla floskler och tillrättalagda bilder. I mitt arbete som inredare ser jag hela tiden hur inredningsreportagens genomdesignade inredning inte är genomförbart hemma hos den vanliga familjen i deras vanliga liv. Allra minst att ha det så där ””Ljust och fräscht”” som har varit den ledande trenden under hela 2000-talet.

De allra värsta exemplen är just reportagen hemma hos barnfamiljen där man säger ””vi låter barnen ta plats i hemmet”” och så ser man en bild av en klarröd träbil smakfullt placerad mitt på den vita mattan i vardagsrummet. Så fjärran från verkligheten hemma hos de allra flesta familjer där barnens alla prylar, de grälla plastleksakerna såväl som de designade träbilarna, har en tendens att sprida sig ut över hemmets alla ytor.

Du jobbar själv som inredare – Vill du inte att hemmen ska se så där perfekta ut som de gör i inredningstidningarna?

Både som inredare och privatperson tycker jag att inredningstidningarnas miljöer är ganska så tråkiga, dessutom väldigt likriktade. Det finns några olika modeller: Det eleganta med stora soffor, matchade kuddar och färska snittblommor; Det konstnärliga/personliga hemmet med mycket färg och loppisfynd; Det moderna med designklassiker osv. En av mina viktigaste inspirationskällor, vid sidan av in vänner och bekantas hem, är faktiskt Blocket – en guldgruva för inblickar i hem av alla olika varianter.

Men den främsta anledningen till att jag som inredare inte förespråkar den perfekta stilen från inredningstidningarna är att den är orealistisk och bara riskerar att göra människor besvikna och stressade. Det räcker inte att jag som inredare går in och väljer färger, möbler och stil. Det krävs väldigt mycket tid, intresse och även en hel del kunskap för att upprätthålla det perfekta hemmet – jobbet fortsätter även när inredaren gått hem.

Ser vi början på en mer avslappnad attityd beträffande inredning? Vad beror den attityden på i så fall?

Jag tror att vi ser början på slutet för den inredningsfixerade epoken. Det är ju ingen naturlag att alla människor har heminredning som sitt största intresse. Sådana som jag som ritade planlösningar och hängde över möbelkataloger redan som barn kommer förstås alltid tycka att det är kul och ägna en stor del av sin tid åt hemmet. Men jag tror att det snart bara kommer ses som ett specialintresse bland andra helt enkelt för att heminredningshysterin är en trend och trender kommer och går.

Vad har du för tips på bra lösningar för småbarnsföräldrar som trots allt vill ha det snyggt hemma?

Mitt främsta heminredningstips är att tänka realistiskt och utifrån sin egen och den egna familjens förutsättningar och behov. Tittar man på TV sex av sju kvällar i veckan ska man inreda vardagsrummet efter det och inte efter den 7:e kvällen när man har gäster. Har man små barn är det lika bra att acceptera att de helst av allt vill vara där resten av familjen är och inte förvänta sig att de ska hålla sig på sitt rum med sina leksaker.

Kolla även in:

Skriv en kommentar